Balkáni országokon keresztül vezet az út a 2024-es Európa-bajnokságra

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Tamás Adam

Múlt vasárnap Frankfurtban kisorsolták a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait. Magyarország kiemeltként, az első kalapban kapott helyet, főleg a Nemzetek Ligájában nyújtott kiváló teljesítménye miatt. Ennek történelmi jelentősége is van, hiszen válogatottunkat soha nem sorsolták ebből a kalapból. Magyarország végül a G-csoportban szerepel majd, Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia ellen kell kiharcolni az egyenes ágú továbbjutást a németországi kontinensviadalra.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Tizenhetedik alkalommal veszünk részt az EB-selejtezőben

1960 óta már ez a tizenhetedik alkalom, hogy a magyar válogatott harcba száll az Európa-bajnokságon való részvételért, ami eddig csupán négy alkalommal jött össze. Az viszont mindenképp biztató, hogy bár az utolsó két alkalommal pótselejtezőre került sor, a csapat mindkét alkalommal sikerrel vette az akadályokat. Kaphattunk volna attraktívabb ellenfeleket, elég csak a második kalapból Franciaországra vagy Angliára gondolni, de összesorsolhattak volna olyan rivális nemzetekkel is, mint Ausztria, Románia és Szlovákia. Végül három balkáni csapat mellé a litván válogatott érkezett utolsóként, kialakítva az ötcsapatos csoportot. A cél pedig nem lehet más, mint az egyenes ágú kijutás.

forrás: besoccer.com

Nem halálcsoport, de senkit sem szabad lebecsülni

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy Európa- és világbajnokok érkeztek Budapestre. A 2020-as EB-n Franciaország, Németország és Portugália, a Nemzetek Ligája A-divíziójában Olaszország, Németország és Anglia legjobbjai léptek pályára a Puskás Arénában. Marco Rossi olyan csapategységet teremtett, hogy idén az egyik negatív rekordot döntötték meg a másik után: a németeket tétmeccsen 1954 után győzték le, míg az angolok 1928 óta először kaptak ki hazai pályán négygólos különbséggel.

Az elkövetkezendő selejtezősorozatban igazi „balkáni hangulat” vár az együttesre, a szövetségi kapitány az mlsz.hu oldalán így vélekedett az ellenfelekről:

„Lehetett volna sokkal nehezebb csoportunk, de természetesen ennél jobb csoportot is el tudtam volna képzelni. Nem szabad, hogy megtévesszen bárkit is, hogy bennünket sorsoltak a legerősebb kalapból, hiszen a szerbek a világranglistán előttünk állnak, és kint lesznek a világbajnokságon is. A szerbek mellett a montenegróiakat és a bolgárokat is ismerjük a közelmúltból az egymás elleni mérkőzéseinkről, ám az ellenük elért eredményekből nem lehet kiindulni, mert két-három év alatt nagyon sokat változhatnak az erőviszonyok a mai labdarúgásban. Nehéz mérkőzések várnak ránk, meccsről meccsre kell előre gondolkodnunk a selejtezők során, és ahhoz, hogy eredményesek legyünk, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az összes találkozón.

forrás: mlsz.hu

Egymás elleni mérlegek

  • A csoport legveszélyesebb tagja mindenképp Szerbia lesz, aki ellen jelenleg kiegyensúlyozott a mérleg, igaz mindössze három alkalommal találkozott a két együttes: egy magyar és egy szerb siker mellett egy döntetlen szerepel a statisztikában. Figyelemre méltó, hogy a katari vb-re veretlenül jutottak ki, a Nemzetek Ligája következő kiírásában pedig már az A-divízió tagjai lesznek.
  • Montenegró ellen eddig három felkészülési mérkőzést játszott válogatottunk (az utolsót 2019-ben), sajnos egyszer sem sikerült őket legyőzni: egy döntetlen mellett két vereség a mérleg.
  • Bulgáriával nem először kerültünk egy csoportba, utoljára a 2020-as EB-selejtezőn nyertünk 3-1-re. Ami az örökmérleget illeti, tizenhárom győzelem és öt döntetlen mellett öt alkalommal a bolgárok örülhettek .
  • Litvánia komoly hullámvölgyben van, a világbajnoki selejtezők csoportját és a Nemzetek Ligája C-divíziójának 1. csoportját is az utolsó helyen zárta. Az egyetlen válogatott, aki ellen nincs vereségünk, az öt mérkőzés során négyszer nyertünk, az egyetlen döntetlenig 2001-ig kell visszamennünk.

Újra 24 csapatos lesz az Európa-bajnokság

A házigazda Németországon kívül további 23 hely kiadó. A selejtezőcsoportokból az első két helyen záró, összesen 20 válogatott jut ki a kontinenstornára. A maradék három helyért 12 csapat fog megküzdeni, akik a Nemzetek Ligája eredményeinek alapján kerülnek a pótselejtezőre. A csapatokat három ágra osszák, mindegyik ágról egy vehet részt majd a 2024-es EB-n.

Szeretnél a Puskás Aréna legkiemeltebb helyeiről szurkolni a magyar válogatottnak? Kövesd weboldalunkat, hamarosan felkerülnek az EB-selejtezőkre szóló tájékoztató ajánlataink.