A hónap utazása: Lesz-e holland invázió a Hungaroringen?

Olvasási idő: 4 perc

Az autósport királykategóriája nemrég osztrák szomszédainknál vendégeskedett, ahol Charles Leclerc fontos győzelmet aratva került közelebb a pontversenyben éllovas Max Verstappenhez. Néhány nap múlva nálunk rendezik majd az idei tizenharmadik Forma 1-es versenyhétvégét. Mi vár ránk a Hungaroringen?

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a Forma-1 világából.
Facebook és Instagram

Magyar Nagydíj rövid története

1986 augusztusában rendezték meg az első Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amely Bernie Ecclestone azon vágyának a csúcspontja volt, hogy a vasfüggönyön túl vigye a sportot. Eredetileg az volt a terv, hogy a futamot a főváros, Budapest utcáin rendezik meg. A hatóságok végül úgy döntöttek, hogy a fővárostól 19 km-re egy vadonatúj pályát építenek. A hungaroringi pálya mindössze nyolc hónap alatt készült el, és az első versenyre a becslések szerint 200 000 rajongó érkezett a keleti blokk országaiból.

Tudtad, hogy?

  • Az első Grand Prix versenyt Franciaországban rendezték 1906-ban, győztese pedig a magyar Szisz Ferenc lett egy Renault AK 90CV-vel.
  • Baumgartner Zsolt az egyetlen magyar versenyző, aki versenyzett, egyben pontot is szerzett a Forma-1-ben.
  • a történelem során mindössze kétszer nyert negyedik helytől hátrébb induló versenyző.

Forrás: velocetoday.com – Renault AK 90 CV

A pálya rövid, keskeny, tele kanyarokkal, ezért nagyon technikás és lassú, minimális előzésre alkalmas helyekkel. Olyan, mint egy gokart pálya felnagyított változata. Az autóversenyzők vagy szeretik, vagy utálják. 4381 méteres hosszával az egyik legrövidebb pálya, ahol legalább 70 kört kell teljesíteni. A tavalyi Magyar Nagydíjat az Alpine Renault francia pilótája, Esteban Ocon nyerte, akinek ez volt az első győzelme az F1-es sorozatban. A dobogó második fokára Lewis Hamilton állt, Carlos Sainz Jr pedig a harmadik helyen végzett.

Újra lesz boxutca látogatás és a pilóta parádé is

A 37. alkalommal megrendezett Magyar Nagydíj a monzai után a második versenyhétvége, amit évente megrendeznek. Azok a szurkolók, akik egész hétvégére vásároltak bérletet, korlátozott számban vásárolhatnak belépőt a rendkívül népszerű csütörtöki boxutca látogatásra. A jegy ára a Hungaroring hivatalos honlapja szerint 25 euró.

Forrás: wtf1.com – Lewis Hamilton a versenyzői parádé során az ausztráliai Nagydíjon

A vasárnapi futam előtt két órával hagyományosan megrendezésre kerül a versenyzői parádé is. Az Ausztrál Nagydíjon szakítottak a már megszokott kamionos pályabejárással, a pilótákat veterán járműveken utazva mutatták be.

„Ez a valaha leglassabb pilótaparádé volt, rendesen áttanulmányoztuk az egyes kanyart” – magyarázta Alonso a kiválasztott média képviselőinek, köztük a RacingNews365.com-nak adott interjújában.

Az idei Miami Nagydíj során Fernando Alonso kihasználta a lehetőséget, hogy közelebbről is megnézze az első kanyart, ahol a futam során végül hármat is előzött.

„20 másodpercig néztem azt a kanyart, és úgy éreztem, hogy nagyon jó lesz a gumik tapadása. Nem volt por a rázókőn, nagyon tiszta volt” – magyarázta mosolyogva Alonso taktikáját.

Vasárnapi program a Hungaroringen

10:05 – 10:55: F3-as futam (24 kör vagy 45 perc + 1 kör)
11:35 – 12:40: F2-es futam (37 kör vagy 60 perc + 1 kör)
13:00 – 13:30: F1-es pilóta parádé
15:00 – 17:00: F1-es futam (70 kör vagy 2 óra)

Néhány napja a szomszédos Ausztriában rendezték meg az idei szezon tizenegyedik Nagydíját, ahová a holland szurkolók nagy enklávéja is elutazott, természetesen talpig narancssárga színben. A még mindig csak 24 éves Max Verstappen nagy feltűnést kelt az autósport világában. Azt, hogy a kezdetektől nagyon izgalmas évnek nézünk elébe, bizonyítja, hogy a világbajnoki címért több pilóta vívja a küzdelmet, köztük a Monte Carlo-i születésű Charles Leclerc és Sergio Perez a Red Bull Racingtől. Nem felejthetjük el a Forma-1 ikonját, Lewis Hamiltont a Mercedestől sem.

Összes Forma-1-es ajánlatunk

 

Ha szeretnéd megtekinteni a Száguldó Cirkusz egyik futamát, javasoljuk, hogy már most regisztrálj belépőjegyért a jövő évi Osztrák Nagydíjra

F1 Olasz Nagydíj – Monza (repülővel)