Az Everton 130 év után lebontja a Goodison Parkot: megnéztük a Toffees új stadionját

Olvasási idő: 3 perc

Az Everton már egy ideje egy új, szupermodern stadion építésén munkálkodik. A 2025/26-os szezontól a Toffees a legendás Goodison Parkból az új Everton Stadionba költözik át. Legutóbbi északnyugat-angliai utunk során megnéztük, hogyan halad az egyik legmodernebb aréna építése.

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Bramley-Moore, ahol az új Everton stadion található, egy korábbi kereskedelmi kikötő, a tervek szerint az új stadion a terület fejlesztésének egyik központjává válik. Emellett az evertoniak Liverpool városközpontjához képest is kedvezőbb helyen játsszák majd mérkőzéseiket. Az új stadion egyben a 2028-as Európa-bajnokságnak is otthont adó helyszín lesz.

Egy stadion az UNESCO Világörökség területén. A befogadóképesség növelésére is van esély

A tervek szerint 2025-ben nyitja meg kapuit, és 52 888 néző befogadására lesz alkalmas. A 62 000 nézőre történő bővítés lehetőségével azonban továbbra is számolnak. Az Everton az 1892-es alapítása óta játszik a Goodison Parkban, az ottani lelátókra összesen 39 572 néző fér el, így a költözés gazdasági és marketing szempontból is jelentős előrelépés lesz.

Az Everton stadionjának megépítése 500 millió fontba kerül, és ez az egyik oka annak, hogy a klub számára tavaly (és minden évben) létfontosságú volt a Premier League-ben maradás és a Championshipbe való kiesés elkerülése. Egy másodosztályú klub pozíciójából nézve ez a beruházás katasztrofális következményekkel járhat egy tradicionális klub számára. A Toffees a 2024/2025-ös szezon végeztével ünnepélyes búcsút tervez a Goodison Parktól, amelyet később lebontanak, és a stadion a múlté lesz.

Mivel az új stadion helyszíne az UNESCO világörökség része, úgy kellett megtervezni, hogy ne rontsa a környező terület megjelenését. Az új Everton stadion fő elemei ezért téglából, acélből és üvegből lesznek, mégpedig azért, hogy beleolvadjon a környezetbe, és ne tűnjön ki túlságosan.

A tervezők a környező haditengerészeti épületekből és raktárakból is merítettek ihletet, hogy az új építmény a lehető legmodernebb legyen, ugyanakkor ideális módon illeszkedjen a terület általános építészeti stílusához. A stadion Liverpool város egyik új mérföldkövének számít, amely zökkenőmentesen kapcsolja össze a múltat a jövővel.

  • Ha kíváncsi vagy arra, hogyan alakulnak csapatonként a Premier League bérletek árai, ebben a blogunkban elolvashatod. Hol vannak a legdrágább bérletek Angliában?

Az Everton eltávolodik városi riválisától

Az Everton városi riválisa természetesen a Liverpool FC, amely régóta a világ egyik leghíresebb focicsapata. A két klub közti távolság még inkább hangsúlyossá válik, amikor az Everton beköltözik a stadionba. Jelenleg a Goodison Parkot és az Anfieldet csak a Stanley Park választja el egymástól, körülbelül fél óra sétával el lehet jutni az egyik stadiontól a másikig.

A kikötő körülbelül négy kilométerre van a Regent Road-on, ahol most az új stadion épül. Csak tájékoztatásul: ha megnézzük az angol labdarúgás többi riválisának távolságát, Manchesterben az Etihad Stadion (Manchester City) és az Old Trafford (Manchester United) 8,4 kilométerre van egymástól, míg Észak-Londonban az Emirates Stadion (Arsenal) és a Tottenham Hotspur Stadion (Tottenham Hotspur) több mint 10 kilométerre. Ha szeretnétek élőben átélni egy Everton meccset a legendás Goodison Parkban, a 2024/2025-ös szezon az utolsó esély erre.