Az új madridi Santiago Bernabéu: korunk legjobb futballstadionja?

Olvasási idő: 3 perc

A Real Madrid elnöke, Florentino Perez mindig is kockázatvállaló volt pályafutása során. A spanyol mágnás nagy húzásai általában beválnak, ezért is olyan sikeres. Az egyik legnagyobb döntése a stadion újjáépítése volt a globális koronavírus-járvány idején. Senki sem tudta, mi fog történni, de a Királyi Gárda vezetése vállalta a kockázatot. És helyesen döntött.

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Körülbelül 2 milliárd értékű építési beruházás

A spanyol bajnok és Bajnokok Ligája győztes kihasználta a nehéz időszakot, amikor a bajnokságok szüneteltek, és a szurkolók nem utazhattak. Florentino Perez elnök nem félt zöld utat adni az átépítésnek, amelynek összköltsége mintegy 1,76 milliárd euróra rúgott (ezt a The Athletic megerősítette). A járvány már a múlté, a Real Madrid pedig befejezte azt a projektet, amely mellett több évtizede elkötelezte magát. A Merengues szempontjából az új Santiago Bernabéura szánt összeg 2053-ban lesz teljesen kifizetve, a madridiak évente mintegy 66 millió eurós kiadással számol. Az teljes összeg végül a különböző kamat- és hitelfeltételek miatt mintegy 600 millió euróval növekedhet.

A projekt nemcsak a stadion felújítását foglalja magában, hanem egy modern, automatikusan cserélhető pályafelületet, egy új tetőt és egy 360 fokos eredményjelzőt is. A Bernabéu infrastruktúrájában végbemenő változások alapjá a világ egyik legmodernebb stadionjává is válik. Ezen a ponton méltán beszélhetünk arról, hogy Madridban található a világ egyik, ha nem a legjobb futballstadionja. Például 2025-ben itt terveznek lejátszani egy NFL mérkőzést is.

Emellett a Santiago Bernabéu számos kulturális eseménynek, különösen koncerteknek is otthont ad. Érdekes módon a Real Madrid nem fogja beszedni a stadionjában megrendezésre kerülő eseményekből származó összes bevételt. Annak érdekében, hogy a klub gazdaságilag életképes maradjon, a vezetőség e jogok egy részét külső cégeknek adta el. Florentino Perez és a körülötte lévő emberek tudják, hogyan kell lavírozni ezeken a vizeken. Egyértelműen látszik, hogy a Real Madrid gazdaságilag lényegesen jobban áll, mint a rivális FC Barcelona.

Minden madridi szurkoló álma

A Santiago Bernabéu Stadion hivatalos befogadóképességét 80 ezer nézőben határozták meg, és a felújítások után hivatalosan 2023 decemberében, karácsony előtt egy nappal nyitották meg újra. Amellett, hogy a Real Madrid keretében olyan sztárok vannak, mint Kylian Mbappé, Vinicius Junior, Luka Modric vagy Jude Bellingham, a 2024/2025-ös kiírásban a világ minden tájáról érkező szurkolók számára nagy vonzerőt jelent majd a felújított stadion tényleges megtekintése. Ezt akár ti is átélhetitek, vegyétek fel velünk a kapcsolatot, és mi minden információt és lehetőséget elküldünk nektek ahhoz, hogy élőben lássátok a Királyi Gárdát!

A klub által szervezett stadiontúrákra napokkal, néha hetekkel előre elkelnek a jegyek. A Santiago Bernabéu iránti érdeklődés óriási, és csak növekedni fog az idő előrehaladtával. Ebben a szakaszban ez egy kulturális mérföldkő, amely olyan emberek számára is érdekes,, akiknek a spanyol fővárosban való tartózkodásának elsődleges célja nem egy futballmérkőzés megtekintése. A Real Madrid tudta ezt, amikor belevágott a felújításba. Így a nem meccsnapokon is tud tőkét kovácsolni, hiszen a Bernabéut élőben látni, mindig nagy élmény lesz.