Az utolsó szó jogán – Sztárok, akiknek lehet még egy nagy dobásuk

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Szikora Tamás

Vészesen közeledik a 22. FIFA labdarúgó világbajnokság, ami több szempontból is különleges lehet. A tornát a szokott időponttól eltérően ezúttal az év végén rendezik, a résztvevő válogatottaknál pedig van néhány kiemelkedő játékos, akinek valószínűleg a katari esemény lehet az utolsó vb-részvételük. Mutatjuk, kikre érdemes figyelni november 20-tól.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Miközben a szurkolók nagyrésze a téli időpontról, a vb rendezési költségeiről, vagy a stadionokról beszél, nem szabad elfelejteni, hogy ezeken túl is lesz néhány dolog, amitől történelmi jelentősége lehet az előttünk álló megmérettetésnek. Katarban egy korszak lezárulhat köszönhetően annak, hogy az elmúlt 20 esztendőben meghatározó szerepet betöltő nemzeteknél több olyan neves játékos van, akiknek nagy eséllyel az idei lesz az utolsó világbajnokságuk.

Benzema és Modric is egy trófeával szeretne távozni

A legelső hivatalos 1930-ban megrendezett világbajnokságtól számítva mindössze két ország, Olaszország és Brazília mondhatja el magáról, hogy képes volt megvédeni a címét. Ugyanerre a tettre készül most Franciaország is, melynek válogatottjában sanszos, hogy a kapus, Hugo Lloris, valamint Karim Benzema is utolsó táncára készülhet. Utóbbi számára a most következő tétmérkőzések kulcsfontosságúak lehetnek, hiszen az elmúlt hat évben a franciák nagy sikereket éltek meg, ő viszont mindig kimaradt a jóból.

A hazai rendezésű 2016-os Európa-bajnokságon ezüstérmesek lettek, 2018-ban világbajnokok, Benzema azonban a tavalyi esztendőig nem volt a keret része különböző okokból. 34 esztendős korára klubszinten már elérte amit lehetett a Real Madrid színeiben, a válogatottban is jól teljesített az elmúlt egy évben, idén pedig egyénileg is elismerték azzal, hogy megkapta az Aranylabdát. Kiváló formában van tehát, egy vb-serleg pedig szép lezárás lehetne a karrierjében, mivel a francia utánpótlás továbbra is erősnek tűnik, így kérdéses számolnak-e vele hosszútávon.

Hozzá hasonló helyzetben van még a klubbéli csapattárs, Luka Modric is, akinek a Királyi gárda tagjaként már jó néhány siker kijutott, 2018-ban pedig ő is kapott egy Aranylabdát. Az említett esztendőben a döntőig vezette a horvát válogatottat, ahol pont a franciáktól szenvedtek vereséget, az pedig már fixen eldőlt, hogy a 37 éves középpályásnak ez lesz az utolsó világbajnoksága. Ugyan már nem fiatal, még éhes a sikerre, és a teljesítményére sem lehet panasz, így tőle is számíthatunk némi varázslatra az ünnepi időszakot megelőzően.

Forrás: onzemondial.com

Spanyol zsenik búcsúja következhet

2008 és 2012 között Spanyolország mindent megnyert, amit lehetett, azóta viszont nincs szerencséjük a világbajnokságokkal. Brazíliában és Oroszországban is balszerencsések voltak, ezúttal viszont sokkal jobbak az előjelek, ami főként Jordi Alba és Sergio Busquets számára lehet fontos. A 33 és 34 éves játékosok emelt fővel távozhatnak, előbbi pedig már tavasszal elhatározta, hogy nem vállal több nagy tornát. Számára a katari szereplés abból a szempontból is lényeges lehet, hogy meggyőzze a Barcelona vezetőedzőjét, esetleg más klubokat arról, hogy van még potenciál a játékában, miközben hazájával is a csúcsra juthatna. A katalánoknál jelenleg nem jut túl sok lehetőséghez, és bár kölcsönbe is mehetett volna, ezt nem volt hajlandó vállalni.

Ami Busquets helyzetét illet, ő jobb helyzetben van a Barcánál, a válogatotton belüli jövőjéről viszont sokat elárul, hogy már a 2010-es világbajnoki cím megszerzésekor is ott volt a keretben. Vélhetően ő sem indul már neki egy új ciklusnak, így talán ezért is nyilatkozott annyira bizakodóan a FIFA hivatalos oldalának nemrégiben, ahol elárulta, a fiatal és a tapasztalt játékosok egyvelege jó egységet alkot, ha pedig képesek lesznek azt a játékot pályára vinni, amit a selejtezőkben, akkor komolyan számolni kellesz velük.

Forrás: barcablaugranes.com

Rutinos rókák utolsó vadászata

Olyan legendássá vált játékosok végső csatája következhet, akiknek nevei az elmúlt 10-15 évben beleégtek az agyunkba. Manuel Neuer régóta védi a német válogatott kapuját, de a következő világbajnokság idején már 40 éves lesz, így nem sok esély van rá, hogy akkor is első számúként nevezik. Ehhez még tegyük hozzá, hogy a németeknél egy új korszak indult meg a tavalyi Európa-bajnokság után, amikor Joachim Löw távozott a nemzeti együttesük éléről, a fiatalításnak pedig előbb vagy utóbb Neuer is áldozatául fog esni, mivel egy egészen jól rotálható csapatról beszélhetünk.

Forrás: bundesliga.com

Lengyelországban is találunk ismerős nevet, aki jelenleForrás: barcablaugranes.comg Barcelonában kezdett új életet, ám kétséges, hogy Katar után lesz-e még lehetősége nagyot alkotni hazájával. Robert Lewandowski továbbra is a világ legjobb játékosa, de a válogatottjával mindössze egyetlen alkalommal szerepelt vb-n, akkor is elég csalódást keltően. Ezúttal lesz még egy lehetősége arra, hogy valami igazán emlékezeteset alkosson, akárcsak a dél-amerikai országok klasszisai esetében, akiknek egyértelműen a trófeára fáj a foguk.

Forrás: Rafal Oleksiewicz

A braziloknál Thiago Silva kiemelendő, hiszen pályafutása során gyakorlatilag csak a világbajnokságot nem tudta megnyerni, ám közelmúltbéli sérülései miatt nem tudni, meddig számíthatnak még rá a Selecaónál. Uruguay is felmutathat olyan sztárokat, mint Luis Suarez és Edinson Cavani, akik mindketten 35 évesek, de generációjuk igazán az előző évtized elején volt a toppon. Akkor egy vb-n elért negyedik hely és egy Copa America győzelem is összejött, ugyanakkor ennek már bő tíz éve, így most nekik is bele kell húzniuk, ha ismételten bizonyítani szeretnének. Valószínűleg ugyanúgy vágyik még a dicsőségre Argentína is, akik a saját kontinenstornájukat hosszú idő után nyerték meg az előző esztendőben, a vb-címet viszont 1986 óta hajszolják. Bár velük kapcsolatban szinte mindenki Lionel Messire figyel, Angel Di Mariáról sem szabad megfeledkezni, akire még mindig masszívan számíthatnak a keret összeállításakor. A 34 éves sportoló nemrégiben a nemzetközi szövetség honlapjának elárulta, hogy nagyon bizakodó a tornát illetően, véleménye szerint ugyanis az argentin válogatott megfelelő technikai képességekkel és kellő tapasztalattal rendelkezik a végső siker eléréséhez, amire már nagyon régóta várnak a szurkolóik.

Forrás: eldiariony.com

További sztárok listája, akiknek valószínűleg ez lesz az utolsó bajnokság:
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Olivier Giroud, Mats Hummels, Diego Godin, Pepe, Dani Alves

👉 Szeretnéd a helyszínen élvezni a futball-világbajnokságot? Exkluzív utazási csomagjainkat itt találjátok:

Utazás három mérkőzésre Katarba (Spanyolország-Németország / Portugália-Uruguay / Argentína-Lengyelország) 2022.11.26. – 2022.12.01.

Utazás két mérkőzésre Katarba (Spanyolország-Németország / Franiaország – Dánia) 2022.11.25. – 2022.11.28.

Utazás az elődöntőkre Katarba 2022.12.12. – 2022.12.15.