EB 2024 döntő: Pörgős futball kontra taktikai unalom. Máris halhatatlanná válik Lamine Yamal?

Olvasási idő: 4 perc

A németországi Európa-bajnokság a döntőjéhez érkezett. A kontinensbajnoki címért folyó párharcban az eddig kiváló spanyolok és a sokat kritizált angolok feszülnek egymásnak. Lehet-e egyáltalán favoritként tekinteni valamelyik nemzetre a döntő előtt, amelyet július 14-én, vasárnap 21:00 órakor rendeznek Berlinben?

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Spanyolország a labdarúgás reneszánszát mutatja be

A La Furia Roja nem az egyik favoritként utazott a 2024-es Európa-bajnokságra. Ennek oka, hogy a csapat jelentősen megfiatalodott, Luis de la Fuente edző sok szurkoló számára pedig ismeretlen volt. Spanyolország viszont megérdemelten jutott be a torna döntőjébe, a piros-sárgák játsszák a legszebb futballt, az EB résztvevői közül senki sem szórakoztatja jobban a nézőket. A csodatini Lamine Yamal Nico Williamsszel és Dani Olmóval pedig megállíthatatlan triót alkotnak.

Érdekesség, hogy Williams július 12-én ünnepli a 22. születésnapját, Yamal pedig július 13-án a 17. születésnapját, így mindketten a lehető legszebb ajándékkal lepték meg magukat. Öröm nézni ahogy ezek a srácok nyomás nélkül játszanak. Ha szeretnétek őket közelről látni, akkor tartsatok velünk a spanyol La Liga mérkőzéseire.

Kettejük játéka mellett ki kell emelni Dani Olmo teljesítményét is, aki három góllal és két gólpasszal segítette a spanyolokat a döntőbe jutáshoz. A kapuban a tapasztalt Unai Simon, a Bilbao kapusa kapott gól nélkül zárta a csoportkört. A középpályán Rodri a vezér, és egyre hangosabbak a hangok, hogy ha Spanyolország megnyeri az Európa-bajnokságot, akkor akár versenyben is lehet a Ballon d’Or elnyeréséért. Valóban, a Manchester City sztárja fantasztikus évet fut, és már tényleg nem kell mást tennie ahhoz, hogy az egyéni szavazáson is sikerrel szerepeljen.

Marc Cucurella (forrás: The Guardian/GI)

Jelenleg úgy tűnik, hogy a spanyolok bárkit bevethetnek a keretből, és nem hibáznak. A Chelsea védője, Marc Cucurella is remek tornát produkál, a PSG-s Fabian Ruiz lenyűgöző statisztikával rendelkezik (2 gól és 2 gólpassz), a támadások élén pedig a tapasztalt csapatkapitány Alvaro Morata felügyel mindent. Egy olyan tornán, ahol a favoritokat gyakran kritizálták az unalmas játék és a túlságosan kidolgozott taktika miatt, a spanyolok frissességet, élénkséget hoznak és szórakoztató játékot produkálnak.

Hozzá kell tenni, hogy Horvátország (3-0), Olaszország (1-0), Albánia (1-0), Grúzia (4-1), Németország (2-1 hosszabbítás után) és Franciaország (2-1) legyőzésével jutottak a döntőbe. Ezek az eredmények is azt mutatják, hogy ha Spanyolország nyeri a címet, akkor az abszolút megérdemelt lesz.

Lamine Yamal (forrás: GI)

Az angolok az utolsó pillanatok mesterei

Nincs olyan ember, aki az angolok szereplését legalább egyszer ne kritizálta volna. A csoportjukban egy győzelem mellett két döntetlennel zártak, ez is elég volt viszont az első helyhez. Majd érkezett a Szlovákia elleni nyolcaddöntő, ahol már-már csomagolhatott a szakmai stáb, amikor Jude Bellingham megvillant, és a torna ollózását bemutatva hosszabbításra mentette a találkozót. A szlovákokat ez annyira megfogta, hogy pár percre rá Harry Kane is betalált, és gyakorlatilag a favorit angolok javára döntötte el a továbbjutást.

A kritikák kereszttüzében álló Gareth Southgate végig megvédte csapata stílusát. A Háromoroszlánosokkal bejutott a 2018-as világbajnokság elődöntőjébe, a 2020-as Európa-bajnokság döntőjébe és a 2022-es világbajnokság elődöntőjébe is. Ezért mindenki a legnagyobb favoritként tekintett Angliára, és nem azt várták a csapattól, hogy gólszerzés esetén visszaállnak védekezni. A Premier League sztárjainak játéka finoman szólva is megkérdőjelezhető, sokszor kimondottan unalmas, de pár hónap vagy év múlva mindenki csak az eredményekre lesz kíváncsi.

Jude Bellingham (forrás: AP)

Anglia negyeddöntőben 1-1-es döntetlen és csupán büntetőpárbaj után győzte le Svájcot. Az elődöntőben aztán Hollandia ellen fordítottak, és Ollie Watkins hosszabbításban szerzett góljának köszönhetően 2-1-re nyertek. Időnként úgy tűnik, hogy Anglia diadala előre meg van  írva, és ez a csapat egyszerűen nem tud veszíteni. A döntőben tehát két ellentétes stílusú válogatott feszül egymásnak. Spanyolország a futballjával szórakoztatja a közönséget, és gyönyörű történeteket ír. Az Albiont viszont minden meccsen kritizálják, de az utolsó percekben mindig jön egy villanás valamelyik világklasszistól.

Ollie Watkins (forrás: Sky News)

Vasárnap Berlinben összecsapnak egymással, a tét pedig óriási. A torna, amely az elmúlt egy hónapban teljesen magával ragadott minket, a végéhez ért. Nem szabad elfelejteni, hogy Anglia az 1966-os világbajnokság óta vár egy nagy diadalra. A spanyolok jobban állnak, hiszen legutóbb a 2012-es Európa-bajnokságon örülhettek, és egy esetleges első helyezés egy új aranygenerációt indíthatna el.