Feröer legjobbjai várnak a Ferencvárosra

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Szikora Tamás

A magyar bajnoki címvédő is megkezdi szereplését a Bajnokok Ligája selejtezőiben, a cél pedig a tavalyi Európa-Liga sikerek után egyértelműen a főtáblára jutás. Ehhez először azon a csapaton kell átverekednie magát a zöld-fehéreknek, amelyik Feröer-szigetek bajnokságát már 20 alkalommal megnyerte, idén pedig még nem talált legyőzőre.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Ha kizárólag az elmúlt évek eredményeit vesszük figyelembe, akkor a Fradi hívei abszolút nem lehetnek csalódottak. 2019 ősze óta minden egyes szezonban főtáblások voltak az európai kupaporondon, idén tavasszal pedig az Európa-ligában is a legjobb 16 között szerepelhettek. Innen nézve tehát jók az előjelek, ám tavasszal némi hanyatlás is megfigyelhető volt a teljesítményben, ezért a keret megerősítésén sokat dolgoztak a háttérben, az edző személye azonban biztos pontot jelenthet. Ez fontos, hiszen nemrégiben felmerültek olyan hírek, hogy Sztanyiszlav Csercseszov távozhat a csapattól, amit nemrégiben saját maga is megerősített. Az orosz tréner elárulta, Szaúd-Arábiából kapott ajánlatot, ám leszögezte, hogy továbbra is elkötelezett a Ferencváros iránt.

Sorra jöttek a bejelentések

Miközben a sajtó egy része arról cikkezett, hogy az alapemberek közül Ryan Mmaee és testvére, Samy Mmaee iránt is élénken érdeklődnek, a Fradinál nem tétlenkedtek a nyár elején. Ha csak a legfontosabb igazolásokat tekintjük át, akkor is szép sor kerekedik ki belőle. Aláírt a magyar bajnokság gólkirálya Varga Barnabás, a külföldiek közül a Maccabi Haifától érkezett Abu Fani, valamint leszerződtették a tunéziai válogatottal vb-t is megjárt Mohamed Ali Ben Romdant. Rajtuk kívül még a Crvena zvezdából sikerült megszerezni a szerb Alekszandar Pesics játékjogát, valamint a dániai Randerstől jött el a nigériai Tosin Kehinde, de a francia Ibrahim Cissé és a lett-marokkói Cebrail Makreckis is említésre méltó.

Ezek után nagy jelentőséggel bírtak a felkészülési meccsek, amiből a Fradi ötöt játszott, mérlegük pedig két győzelem, két döntetlen és egy vereség lett. Utóbbit az osztrák Red Bull Salsburg ellen gyűjtötték be, ám ez egy jó erőfelmérő volt. A jó formára ugyanis mindenképp szükség lesz, mert egy olyan ellenfelet kaptak a BL-selejtező első fordulójában, amely nem egyszer tört már borsot a rutinosabb csapatok orra alá.

Az ellenfél egy összeszokott társaság

A múlt már többször is bebizonyította, hogy minden ellenfelet komolyan kell venni, főleg akkor, ha kifejezetten jó formában vannak és a keret tagjai elég régóta jól működnek együtt. Az 1904-ben alapított Klaksvíkar Ítróttarfelag, vagyis a KÍ esetében pont ez a helyzet. A csapat egyelőre még veretlen idén a feröeri élvonalban, mind a 16 meccsét megnyerte, amelyeken mindössze 8 gólt kaptak. A bajnokságot eddig 20 alkalommal nyerték meg, idén már sorozatban harmadik címükre hajtanak. A Feröer-szigeteki Kupát illetően már nem lehetnek ennyire büszkék. Ugyan hatszor elhódították, tavaly kikaptak a döntőben, idén pedig rögtön az első fordulóban búcsúztak. A bajnoki cím megvédése mellett tehát már csak a sikeres nemzetközi kupaszereplés lebeghet a szemük előtt, annál is inkább, hogy a közelmúltban már megvillantották oroszlánkörmeiket. A 2020-21-es idényben az Európa-liga selejtezőjének rájátszásáig is eljutottak, ahol az ír Dundalktól kaptak ki végül.

Nem szabad tehát leírni őket, még akkor sem, ha tulajdonképpen egy félprofi csapatról beszélünk. Ebben az idényben például az a Pall Klettskard jegyzi csapata legtöbb gólját (14 találat), aki a futball mellett főiskolára jár és építésvezetőnek készül. A helyzetük tehát nem könnyű, de komolyan veszik a munkát. Hetente öt edzésük van, a játékosok pedig egyénileg is fitten tartják magukat. A kiemelkedő eredmények leginkább az összeszokottságnak köszönhetők, mivel vannak, akik már évek óta itt játszanak és stabil tagjai a keretnek. A támadásoknál Klettskard az egyik legfontosabb ember, ám ő sérüléssel küzd, ugyanakkor építhetnek a csapatkapitányukra, Jákup Andreasenre, ahogyan a védelem alapembereinek számító Heini Vatnsdal és Odmar Faerö személyeire is. Az edzőjük jelenleg a norvég Magne Hoseth, veretlenségük pedig azóta tart, hogy a szakember megérkezett a feröeri gárdához.

A csapat stadionja is megér egy misét, hiszen a Djúpumýra Stadium nevű létesítmény műfüves pályája nem mindig ízlik az ellenfeleknek, a maximum 2500 főt befogadó stadionban pedig a nagyobb meccsekre megtelnek a lelátók.

A KÍ soraiban ott egy korábbi magyar bajnok

Az együttesnek magyar kötődése is van, mégpedig a kapusedző Turi Géza személyében, aki 2002-ben a Zalaegerszeggel lett bajnok itthon, a feröeri labdarúgást pedig már jól ismeri. Korábban a Vikingur és az Argir együtteseinél is megfordult, a KÍ-hez pedig négy éve került. „Valószínűleg ez egy lefutott párharc, de azért megpróbáljuk megnehezíteni a Ferencváros dolgát, főleg az itthoni mérkőzésen” – nyilatkozta Turi. „Szerintem Varga Barnabás fog kezdeni és ő lesz az a csatár, akire majd nagyon oda kell figyelnünk. Ha mindkét mérkőzésen megúsznánk egy-két bekapott góllal, azzal elégedett lennék, illetve ha valahogy tudnánk egy gólt rúgni a hazai mérkőzésen, akkor aztán végképp” – tette hozzá a tapasztalt kapusedző.

Természetesen az FTC-nél sem nézik le az ellenfelüket: „Egyértelműen komolyan vesszük a párharcot, hiszen a célunk az, hogy bejussunk a következő körbe, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy mindenki maximálisan odategye magát. Innentől már tudjuk, kit kell legyőznünk” – mondta el a feröeri gárdáról az FTC sportigazgatója, Hajnal Tamás a csapat hivatalos oldalán.