Hanyatló hírnév kontra feltörekvő fiatalság – hol játszanak a legdrágább tehetségek?

Olvasási idő: 3 perc

Már szinte minden évben azt tapasztaljuk, hogy megdőlnek az átigazolási rekordok. Ha egy fiatal játékos neve berobban a köztudatba, az mindig rengeteg pletykát generál a transzferpiacon. Megvizsgáltuk, kik a legdrágább tinédzserek, valamint hogy mely 30 évnél idősebb játékosok értéke a legmagasabb.

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Topligás szupertinik

Archie Gray a Tottenham Hotspur csapatához igazol – ez a hír körbejárta a világot júniusban, a Spurs szurkolói egy 18 éves tehetség érkezésének örülhettek. Gray neve sok futballrajongó számára ismeretlen, ennek ellenére a londoniak 41 millió eurót fizettek érte, ami figyelemre méltó. Gray a múlt szezonban a Championshipben szereplő Leeds United kulcsfigurája volt, de a csapat végül egy hajszállal lemaradt a feljutásról a Premier League-be, így a nyáron kénytelen volt értékesítenie legnagyobb csillagát.

Vajon hol helyezkedik el ez a 41 milliós transzfer a legdrágább tinédzserkorú játékosok listáján?

Nos, Gray éppen csak lecsúszik a dobogóról, és érdekesség, hogy kizárólag a Real Madrid igazolásai előzik őt meg. A lista élén Endrick áll, a brazil csodagyerekért 47,5 millió eurót fizetett a Királyi Gárda, amely 2022 decemberében kötötte meg az üzletet a Palmeiras csapatával, de csak idén nyáron hívta magához végleg a tehetséget. Endrick mellett Rodrygo és Vinícius Junior áll még a képzeletbeli dobogón, egyaránt 45-45 millió euróval.

Legyenek részesei a legjobb mérkőzéseknek

  • Lamine Yamal és társai élőben – ajánlataink az FC Barcelona meccseire
  • Kylian Mbappé első szezonja a Santiago Bernabéuban, oldalán a futballtörténelem legdrágább tehetségeivel – ajánlataink a Real Madrid meccseire

A lista ötödik helyén, Gray után a Barcelona szerzeménye, Vitor Roque található 40 millióval, míg a top 10-ben ott találunk egy másik friss transzfert is: a 17 éves Estevao júniusban 34 millióért csatlakozott a Chelsea-hez. Roque és Estevao esetében is elképesztő tehetségről beszélhetünk, sokan Neymart és Vinícius látják a fiatalokban. Valóban hatalmas potenciál rejlik bennük, de egy ilyen nyomással megbirkózni – miközben épp el kell hagyniuk szülőhazájukat – nem éppen egyszerű feladat. Ezt tapasztalják a katalán szurkolók Roque esetében, aki fél szezon után távozni fog csapatuktól.

Mi a helyzet 30 fölött? Kane után szakadék jön

A karrierjük vége felé tartó játékosok veszítenek értékükből. Amikor egy focista betölti a harmincat, a klubok már nem szívesen fizetnek ki értük nagy összegeket, hiszen tudják, hogy a befektetés valószínűleg nem térül meg.

Vannak azonban kivételek. A 100 millió euróra taksált Harry Kane-ben sok fantáziát látott a Bayern München, és egy éve 95 millió eurót fizetett érte a Tottenhamnek. Érdekesség, hogy korábban még feleekkora összeget sem fizetett ki senki egy 30 évnél idősebb játékosért.

Az angol labdarúgó-válogatott csapatkapitánya első szezonjában 45 mérkőzésen 44 gólt és 12 gólpasszt szerzett a Bayern színeiben. Az elveszített Eb-döntő után Kane az új szezonban is éhes lesz a sikerre – nem csak a Bundesligában, hanem a Bajnokok Ligájában is csúcsra törne, hiszen továbbra is hiányzik egy nagy trófea az életrajzából.

Jelenleg a második legértékesebb 30 év feletti játékos a Liverpool támadója, Mohamed Szalah, akit 32 évesen is mintegy 55 millió euróra taksálnak. Bár rendszeresen szóba hozzák szaúd-arábiai klubokkal, a Liverpool egyelőre sikeresen ellenáll.

A lista harmadik és negyedik helyén a 30 éves Marquinhos és a 33 esztendős Kevin De Bruyne áll, egyaránt 50-50 millió euróval. Őket az Inter karmestere, Hakan Calhanoglu és a Tottenham támadója, Heung-Min Son követi 45-45 millióval.