Hatalmas átigazolásokat hozott a nyár: Mbappé, Olmo, Solanke plusz átigazolások, amelyek nem jöttek össze

Olvasási idő: 4 perc

Augusztus végén véget ért a nyári átigazolási időszak az öt legnagyobb európai bajnokságban. Azóta eltelt pár hét, és itt az ideje a kiértékelésnek. Láttunk nagy átigazolásokat, váratlan mezcseréket, de Mbappé, Olise, Alvarez vagy Lukaku főszereplésével komoly erősítéseket is. Mi történt tehát a nyár folyamán a futballvilágban?

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

A nyár legnagyobb átigazolása ingyenes volt

A francia támadó, Kylian Mbappé átigazolása a Paris Saint-Germaintől a Real Madridhoz a nyár legnagyobb átigazolási eseménye volt. Hónapok óta pletykáltak róla, de amikor hivatalosan is megerősítették az átigazolást, megrázta a futballvilágot. A Realnak egy fillért sem kellett fizetnie a PSG-nek, de maga az átigazolás nem volt ingyenes. Mbappé maga is hatalmas bónuszokat kapott, ahogy a körülötte lévő emberek is, a fizetési feltételekről nem is beszélve.

Egy elhúzódó szappanopera végén az SSC Napolitól a Galatasarayhoz kölcsönbe távozott Victor Osimhen. A nigériai játékost sokáig a Chelsea is figyelemmel kísérte, és a küszöbön állt az Angliába való átigazolása, de végül a feleknek nem sikerült megegyezniük. Osimhennek aztán a török bajnok nyújtott mentőövet, utána viszont nem tudni, hogy hova igazol. Annyi biztos, hogy Antonio Conte edző nem akarja őt a Vezúv alatt látni, és ezt világossá is tette.

A brazil Douglas Luiz az Aston Villa mezét cserélte a torinói Juventusra, amely nem habozott 50 millió euró körüli összeget fizetni a szolgálataiért. Az angol bajnok Manchester City jól járt az argentin támadó, Julian Álvarez távozásával. Nem akart Erling Haaland árnyékában maradni, ezért az Atlético Madridot választotta, amely 75 millió eurót fizetett a szolgálataiért.

Váratlan klubcserék Európa-szerte

A 2024-es nyár igazán érdekes volt, és számos meglepetést hozott. A Chelsea a sokat kritizált Raheem Sterlinget a rivális Arsenalhoz küldte, ahol a bajnoki címért küzdhet és a Bajnokok Ligájában is játszhat. Ezzel szemben a Kékek megszerezték a Manchester Unitedtől Jadon Sanchót, aki az előző szezont a Dortmundnál töltötte, és a Bajnokok Ligájában és a Bundesligában is a legjobb játékosok közé tartozott.

Ami a Kékeket illeti, gyakorlatilag minden nap megtöltötték a média terét. Megszabadultak a nem kívánt Romelu Lukakutól (SSC Napoli), elküldték a kapus Kepát a Bournemouthhoz, és megszerezték például Pedro Netót a Wolverhamptontól. Ha az összes, a Chelsea-hez köthető átigazolást fel akarnánk dolgozni, az egy külön cikket igényelne. Connor Gallagher például az Atlético Madridhoz került, Joao Félix pedig a másik irányba ment.

Ilkay Gundogan egy év után meglepetésszerűen visszatért a Manchester Cityhez, és a napsütötte Katalóniát az angol időjárásra cserélte. Ezzel szemben a Barca 55 millió euróért szerződtette Dani Olmót az RB Leipzigtől! A Manchester United is jó néhány átigazolást hajtott végre 2024 nyarán. A védő Leny Yoro (Lille), Matthijs de Ligt (Bayern München) és Noussair Mazraoui (Bayern München) érkezett. Ehhez jön még a holland támadó Joshua Zirkzee (Bologna) és az uruguayi középpályás Manuel Ugarte (PSG).

A Liverpool FC bejelentette Federico Chiesa érkezését a Juventustól, az Arsenal ésszerűen, de megszerezte a kiszemelt játékosokat. Az olasz válogatott Riccardo Calafiori a Bolognától érkezett erősítés, szintén örül a Real Sociedad San Sebastiánból Mikel Merino átigazolásának. És ki érkezett a Tottenham Hotspur csapatához? A több mint 60 milliós befektetés Dominic Solanke az AFC Bournemouth-tól.

Elmaradt átigazolások

Sokáig spekuláltak arról, hogy a németek szupertehetsége, Jamal Musiala elhagyhatja a Bayern Münchent és az angol Premier League-be igazolhat, de ez nem történt meg. A Bayer Leverkusenhez hűséges Florian Wirtz is óriásklubok célkeresztjében volt. A Feyenoord Rotterdam játékosa, David Hanckot angol klubok és az Atlético Madrid is csábította, de végül nem történt klubváltás.

Az Ivan Toney – Chelsea kapcsolatra is ki kell térni, de az angol játékos végül a Szaúd-Arábiába igazolást választotta. A Crystal Palace megtartotta (meglehetősen meglepő módon) Eberechi Eze-t. Ezzel szemben a Sasok eladták a francia Olise-t a Bayern Münchenhez, ahol összeállt az edző Vincent Kompanyval.

A Newcastle United megtartotta a brazil Bruno Guimaraest, aki a klub egyik csapatkapitánya lett. A tehetséges középhátvéd Jarrad Branthwaite ellenállt az angol óriások ajánlatainak, és az Everton védelmének egyik alappillére maradt.

Összességében a 2024-es nyári átigazolási időszak lassabban indult, részben a németországi Európa-bajnokság miatt. Végül nagy átigazolásokat, érdekes megoldásokat hozott mind a klubok, mind a játékosok számára, és számos kérdést is. Ha szeretnéd látni a sztárokat új színeikben, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot!