Ikonikus Anfield a Beatles városában: Egy stadion, ahol sosem leszel egyedül

Olvasási idő: 5 perc

Üdvözlünk az Anfield Roadon, Liverpool történelmi kerületében, Merseyside grófságban, Északnyugat-Angliában! Az Anfield az angol óriásklub, a Liverpool FC otthona. A stadiontól északra található a Stanley Park, amely egyfajta határt képez a Vörösök és a városi rivális Everton otthona, a Goodison Park között. A két aréna között mindössze 847 méter a távolság.

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

A stadion, ahol sosem leszel egyedül

2024. szeptember 27-én már a 140. évfordulóját ünnepelték az Anfielden lejátszott első mérkőzésnek – a kezdet kezdetén viszont még az Everton hazai pályájaként funkcionált.

A stadion egyedülálló atmoszférával rendelkezik, és nem csak akkor, amikor a szurkolók a kezdőrúgás előtti percekben átszellemülve eléneklik a You´ll never walk alone kezdetű, híres klubhimnuszt. A többi szurkolói dal is érdekes történettel rendelkezik.

Az Anfield egyedülálló hangulatáról sok játékos megemlékezett már. „A hangzavar néha olyan fülsüketítő volt, hogy a saját hangunkat sem hallottukˮ – nyilatkozta nemrég Martin Škrtel, a közel kilenc éven át Liverpoolban légióskodó szlovák játékos. A hátvéd megemlékezett a játékoskijáró falára festett „This is Anfieldˮ (Ez az Anfield) feliratról is. Most hasonló hidegrázós élményekben lehet része a magyar válogatott csapatkapitányának, Szoboszlai Dominiknek is, aki több mint egy éve a Liverpool játékosa.

Híres lelátók

Az Anfieldet története során többször is felújították. A 2015/16-os szezon során a főtribünt (Main Stand) 8500 férőhellyel bővítették ki, így ma már 18 742-es kapacitással rendelkezik, és egész Európában az egyik legnagyobbnak számít. Itt foglalnak helyet a VIP-vendégek, a klub tisztviselői és az újságírók is. Egy alapvetően modern lelátóról van szó, amelyen egy leheletnyi nosztalgia is érződik, ettől olyan különleges a hangulata. A leghíresebb lelátó viszont a kapu mögötti The Kop, ahol a szurkolók keménymagja foglal helyet. Az 1930-as években még 30 ezer szurkoló befogadására volt alkalmas, az 1994-es rekonstrukció óta viszont kizárólag ülőhelyek találhatók rajta, így most 12 390 fő a kapacitása.

A másik két lelátó a keletre néző The Sir Kenny Dalglish Stand, amelynek befogadóképessége szinte megegyezik a The Koppal, a másik pedig a The Anfield Road End, amely 17 203 férőhelyes. A 2023/24-es szezon során további 7 ezer ülőhellyel bővítették a stadiont, 2024 tavaszán összesen 60 725 fő befogadására volt alkalmas, augusztusban pedig a stadion hivatalos oldalán tették közzé, hogy a bővítések befejezése után 61 276-ra nőtt ez a szám.

Az Anfield Anglia ötödik legnagyobb stadionja, a pálya mérete 101×68 méter. Ha részt szeretnétek venni egy stadionbejáráson, megtekinthetitek többek között a hazai öltözőt és a játékoskijárót is. Egy interaktív múzeum szintén része a látogatásnak, ahol utazást tehetünk a klub történelmében és átélhetjük a rengeteg emlékezetes pillanatot és sikerélményt.

Tények és érdekességek a történelemből

*Az Anfield 1884 és 1892 között az Everton otthona volt. Amikor azonban John Houlding elkezdte megnövelni a bérleti díjat, sok tárgyalás és mindkét fél kudarca után az Everton elhagyta az Anfieldet, Houlding pedig egy üres stadionnal maradt, ahol nem volt kinek játszani. Ennek eredményeképpen Houlding létrehozta saját futballklubját, a Liverpool FC-t.

*A You´ll never walk alone című klubhimnusz a Gerry and the Pacemakers együttes szerzeménye. 1963 októberében játszották le először a stadionban, azóta minden hazai meccs előtt elhangzik.

*1957-ben játszottak először mesterséges világítás alatt a stadionban, azóta rendeznek meccseket esti fénynél.

*A klub legnagyobb riválisa, a Manchester United ebben a stadionban játszotta az 1971/1972-es szezon nyitó bajnoki mérkőzését.

*Az egyik belépőkapu Bill Shankly, egy másik Bob Paisley nevét viseli. A két liverpooli klubikon szoborral is rendelkezik a stadion területén.

Magyarok Liverpoolban

A magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik jelenleg a Liverpool fontos láncszeme, a most futó szezonban is alapembernek számít a középpályán. Korábban is voltak magyar játékosai a Vörösöknek: Kozma Istvánnak az 1992/93-as szezonban hat bajnoki jutott és az FA-kupát is megnyerte a csapattal. Bogdán Ádámnak a 2015/16-os szezonban két bajnoki, egy FA-kupa és három Ligakupa-meccs jutott a Liverpool kapujában.

Magyar játékosok Liverpoolban: Kozma István, Gulácsi Péter, Németh Krisztián, Simon András, Adorján Krisztián, Bodgán Ádám, Polgár Kristóf, Pölöskei Zsolt, Poór Patrik, Hajdú Ádám