Lionel Messi Amerikában varázsol tovább

Olvasási idő: 4 perc

Miután a PSG-vel megnyerte a bajnokságot, Lionel Messi távozott a francia fővárosból. A futballvilág nagy része arra számított, hogy visszatér katalán nevelőegyütteséhez, az FC Barcelonához, ahonnan 2021-ben akarva-akaratlanul távozott. Végül azonban minden másképp alakult, és a hétszeres aranylabdás argentin világbajnok az amerikai Major League Soccerben folytatja pályafutását.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Miért nem tért vissza Messi a Barcelonába?

Messi 2021 nyarán távozni kényszerült a gránátvörös-kékektől, miután a gazdasági problémákkal küszködő klub vezetősége nem tudta bejegyeztetni a játékos szerződését, mivel az nem felelt meg a LaLiga pénzügyi szabályainak. Az argentin ezt követően a Paris Saint-Germainhez igazolt, ahová két évre írt alá, s ahol bajnoki címet és Francia szuperkupát is nyert. A szurkolók azonban füttyszóval búcsúztak tőle, mert úgy érezték, hogy a PSG csak egy átmeneti állomás számára. Aztán elérkezett 2023 nyara: tudvalévő volt, hogy Messi szerződése június végén lejár, amit nem kíván megújítani, így a rosariói születésű játékosért az FC Barcelona, az Inter Miami és a szaúd-arábiai Al-Ittihad is versenyben volt.

A katalán Sport napilapnak adott exkluzív interjújában az argentin világbajnok bepillantást engedett abba, miért nem sikerült visszatérnie a Camp Nouba, noha az FC Barcelona vezetősége is világossá tette, hogy szeretné visszaszerezni egykori neveltjét.

„Nagyon szerettem volna visszatérni, de azok után, amit két éve a távozásomkor átéltem, nem akartam újra ugyanabba a helyzetbe kerülni. Nem akartam, hogy a jövőm megint más kezében legyen” – mondta Messi az Albert Masnou újságírónak adott interjúban.

Az FC Barcelona hivatalos közleményben reagált az esetre, amelyben közölték, hogy bár megpróbálták leigazolni az argentint, végül nem sikerült, így minden jót kívánnak neki a jövőre nézve. „Annak ellenére, hogy a LaLiga beleegyezett a visszatérésembe, a klubnak túl sok áldozatot kellett volna hoznia értem. Hallottam, hogy játékosokat kellene eladni, vagy csökkenteni kellene a fizetéseken, és igazság szerint nem akartam, hogy mindez miattam történjen meg. Sok dologgal vádoltak már meg, mióta távoztam a Barcától, s egy kicsit belefáradtam ebbe. El kellett mennem, és most attól féltem, hogy ugyanígy fog alakulni. Ezért nem tértem vissza az FC Barcelonához” – mondta a sportág történetének talán legjobb labdarúgója.

Amerika, mint logikus lépés

A Barcelona mellett az Inter Miami és az Al-Ittihad is versenyben volt Messiért. A szaúd-arábiai klubok az utóbbi időben busás fizetéssel csábítják az Európában futballozó játékosokat, köztük Cristiano Ronaldót, Karim Benzemát vagy N’Golo Kantét. Az argentin mindenesetre világossá tette, hogy az anyagiak nem játszottak szerepet a döntésében, s mivel nem tudott visszatérni nevelőegyütteséhez, úgy döntött, kipróbál valami újat, és az MLS-be igazol. 

Miamiban a klub résztulajdonosával, a legendás David Beckhammel egyesíti majd erőit, és az MLS első számú futball- és marketingsztárja lesz. Az érdekesnek tűnő döntést indokolja Argentína közelsége és a közelgő 2026-os labdarúgó-világbajnokság (USA, Kanada és Mexikó) megrendezése is. Ráadásul Messi az Apple-lel és az Adidasszal is szponzori szerződést kötött. A Football Memes nevű internetes mémoldal meg is jegyezte humorosan, hogy az „almás” termékeket használó Cristiano Ronaldo-rajongók lényegében hozzájárulnak az argentin fizetéséhez, s hogy tulajdonképpen a többi MLS-klub is beszállt Amerikába érkezésének költségeibe.

Viszlát, Európa!

Lionel Messi jelenleg 36 éves, s bár nincs kizárva, hogy a jövőben akár még visszatérjen az európai futballpályákra, jelenleg úgy néz ki, hogy búcsút intett az öreg kontinensnek. Az argentin egy új korszak úttörője lehet a Major League Soccerben, olyan nevek nyomdokaiba lépve, mint David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, Kaká és Andrea Pirlo. A hétszeres aranylabdás jelenléte pedig szó szerint világraszóló, hiszen az Inter Miami a nagy bejelentés óta több millió új követőre tett szert a közösségi médiában.

Messi nem a legfiatalabb, de a pályán még mindig ő az egyik legjobb, amit a Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásában és a francia Ligue 1-ben is bizonyított. Nem is beszélve a katari világbajnokságról, ahol ismét ő volt Argentína kulcsembere.

Messi érkezését többek közt hírességek, az amerikai NBA sztárjai és persze a többi MLS-klub is üdvözölte, a floridai Miami lakosai pedig alig várják, hogy az argentin pályára lépjen. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a tény, hogy a nagy bejelentés után gyakorlatilag egy nap alatt elfogyott minden jegy az amerikai klub mérkőzéseire. Igen, ez pontosan a Messi-hatás.

 Tekintsék meg Lionel Messit New Yorkban