Lionel Messi varázslatos érintése: Kicsoda Lamine Yamal?

Olvasási idő: 4 perc

Az FC Barcelona 17 éves gyémántja egyben a 2024-es németországi Európa-bajnokságon diadalmaskodó spanyol válogatott sztárja. Hogyan készült a legendás fotó Messivel és milyen rekordokat tart jelenleg Lamine Yamal?

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

A La Masia futballakadémia újabb csillagot adott a világnak. A középiskolás Lamine Yamal ugyanis egyik rekordot a másik után dönti meg. A Franciaország elleni Európa-bajnoki elődöntőben ő lett a kontinenstorna legfiatalabb gólszerzője, ezzel megelőzve Pelét is. A brazil rekordját aztán a döntőben is átírta. Az 1958-as svédországi világbajnokságon a 17 éves Peléhoz hasonlóan ő is trófeához vezette hazáját, ezáltal a valaha volt legfiatalabb tornagyőztesnek járó cím is nála landolt.

A spanyol válogatott történetének legfiatalabb játékosa

A frissen 17 éves szélső a korához képest éretten futballozik. Ő lett a legfiatalabb játékos, aki az FC Barcelona színeiben debütált a spanyol bajnokságban, egy héttel azután, hogy a legfiatalabbként pályára lépett a harmadosztályú tartalékcsapatban. A nemzeti csapatban szintén a valaha volt legfiatalabb labdarúgó lett, aki Spanyolországot képviselte. Sőt a legfiatalabb, aki gólt és gólpasszt is jegyzett. A legfiatalabb labdarúgó, akit a márciusi Brazília elleni mérkőzésen lecserélésekor álló ováció és tapsvihar kísért a Santiago Bernabéuban.

A kora miatt módosították a szabályokat

Amikor a tavalyi Golden Boy-díj szavazáson a legjobb 21 éven aluli Európában játszó játékosok listájának harmadik helyén zárt az első helyezett Jude Bellingham és a második helyezett Jamal Musial mögött, az olasz szervezők tiszteletből új különdíjat találtak ki számára. Lamine Yamal nyerte tehát a 2023-as Golden Boy legfiatalabb játékosa díjat, aki valaha a Golden Boy dobogójára állhatott. Vannak játékosok, akiknél a kor egyszerűen nem játszik szerepet. Sokan Lionel Messi utódját látják benne az FC Barcelonánál, aki a La Furia Roja vezére is lesz.

Messi varázslatos érintése. Miben hasonlítanak?

Bal lábas elegancia, szinte mindig a jobb szélről indul a labdával, nem idegen tőle az egy az egy elleni játék és a cselezés sem. Felnőtt karrierje az FC Barcelonánál kezdődik. Emlékeztet ez valakire? Ha a történelem legjobb futballistája, Lionel Messi jut eszedbe, nem tévedsz. De arra nem biztos, hogy emlékszel, hogy Yamal mikor találkozott először Messivel. Lamine mindössze hat hónapos volt, amikor készült róluk egy közös fotó a Diario Sport című katalán újság számára. Ez a kép egy jótékonysági naptár része lett, a Camp Nou öltözőjében készült 2007 decemberében. A többi már történelem, varázslatos érintésről beszélnek –  ég és föld közötti dologról.

A marokkói válogatott hívása

Yamal 2023 szeptemberében valósággal berobbant a spanyol válogatottba. Alapjáraton a Spanyol Labdarúgó-szövetség elővigyázatosságból hívta meg a felnőtt keretbe, hogy Lamine ne Marokkót képviselje (az apja szülőhazáját). Ezután kiharcolta magának a helyet a kezdőcsapatban, és 2024 tavaszán Luis de la Fuente, aki 2013 óta vezette a spanyol tizenkilenc és huszonegyeseket (mindkettővel uralta az Európa-bajnokságot), adta meg neki a teljes bizalmat.

 

Tekintsétek meg élőben Lamine Yamal játékát az FC Barcelona színeiben a 2024/2025-ös bajnoki szezonban! További információkért kattintsatok 👇