Újra a csúcs felé tart a Chelsea! Miért érdemes most a Stamford Bridge-re látogatni?

Olvasási idő: 5 perc

A Chelsea az a klub, amelyet nem mindenki szeret, de szó nélkül hagyni hiba lenne. A londoni Kékek a pályán és azon kívül is szeretik felhívni magukra a figyelmet. Két évvel ezelőtt tulajdonosváltás történt a klubban, az orosz Roman Abramovicsot egy amerikai befektetőcsoport váltotta. Új éra kezdődött tehát, amely során a Chelsea teljesítménye hol javul, hol visszaesik. A show viszont állandó.

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Chelsea csak egy van

A Chelsea mindmáig az egyetlen londoni csapat, amely megnyerte a Bajnokok Ligáját, ráadásul ez 2012-ben és 2021-ben is sikerült neki. Roman Abramovics 2003-ban vette meg a klubot, a Kékek onnantól kezdve gyorsan eljutottak az európai elit szintjére. A Manchester United, a Liverpool és az Arsenal mellett újabb nagyágyú született Angliában, a Chelsea ma az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb angol klubnak számít. Ezen a 2022-es tulajdonosváltás sem változtatott.

Todd Boehly, Behdad Eghbali és az új vezetőség változtatott az Abramovics-éra szabályain. A klub elkezdett céltudatosan fiatalokat igazolni, hosszú távú szerződéseket ad játékosainak és óriási összegeket költött a keret újjáépítésére. Elsőre talán meglepő lehet, de az új tulajdonosok már több mint egymilliárd fontot költöttek erősítésekre. A rengeteg változás viszont bizonytalanságot szült és ez a csapat formahanyatlásához vezetett. A vezetőség hozott pár népszerűtlen döntést, több vezetőedző is távozott, a tabellán pedig csak a középmezőnyben szenvedett a csapat.

Elmondható tehát, hogy a Chelsea-szurkolóknak a közelmúltban nem volt túl sok okuk az örömre, de csapatuk így is folyamatosan a figyelem középpontjába került, hol az átigazolások, hol a klubon belüli történések miatt. A Chelsea olyan, mint egy jó sorozat: szórakoztató nézni őket, mert sosem tudjuk, mire számíthatunk.

(Végre) elindult a csapat felfelé

A nyáron távozott a menedzseri posztról az argentin Mauricio Pochettino, helyére az olasz Enzo Maresca érkezett, aki feljuttatta a Leicester Cityt a Premier League-be. Úgy tűnik, a csapat az idei szezonban végre elindult felfelé. Nyolc forduló után a Chelsea a 6. helyet foglalja el a tabellán, de a dobogós Arsenallal szemben is csak három pont a hátránya.

A csapat nyár óta sokszor vicc tárgyává vált, mivel körülbelül 40 játékosuk van. Csakhogy úgy fest, a csapat így is kiegyensúlyozott, a mélyebb keretre pedig szükség van, hiszen a Chelsea a Konferencialigában is szerepel. A legnagyobb sztárnak számító Cole Palmer mellett olyan játékosokra épül a játék, mint Jadon Sancho, Nicolas Jackson, Enzo Fernandez, Joao Félix, Pedro Neto, Christopher Nkunku, Moises Caicedo és Romeo Lavia.

A néhány tapasztaltabb játékos jól kiegészíti a fiatalok lendületét, a magas letámadáson alapuló taktika az új szezonban jól működik. Tény, hogy a Chelsea-nek még időre van szüksége, hogy felvegye a versenyt a legnagyobbakkal, de kijelenthető, hogy a klub két év után kezd rátalálni a helyes útra.

Ami érdekes, hogy a hullámzó teljesítmény és a rengeteg változás miatt egy kicsit sem csökkent a csapat népszerűsége. A Stamford Bridge-en sokszor van telt ház, továbbra is érkeznek szurkolók a világ minden pontjáról. A Chelsea most is egy jól menő márka.

Irány a Fulham Broadway!

A Chelsea stadionja Londonban, Fulham városrészben található. A belvárosból a Fulham Broadway megállót kell megcélozni, és már ott is vagyunk. Idén már a mi csapatunk is járt Chelsea meccsen: a Manchester City elleni szezonnyitót ugyan 2:0-ra elveszítette Maresca legénysége, de a játéka ígéretes volt.

A mérkőzések előtt rengeteg helyen lehet sört inni vagy harapni valamit a Stamford Bridge közelében, viszont egyes pubok csak akkor engedélyezik a belépést, ha Chelsea-mezben vagy sálban vagytok, vagy van egy klubcímerrel ellátott tárgy nálatok.

A pubokban jellemzően többféle sör, alkoholmentes italok és gyorsételek (pizzák, tészták, burgerek) közül választhattok. Elkészítésük gyorsan és egyszerűen történik, hiszen a vendéglátó helyeknek érdeke, hogy minél több szurkolót kiszolgáljanak. A sör a Stamford Bridge közelében átlagosan 7–10 fontba kerül, az ételek 15 és 20 font között vannak. Furcsának tűnhet, de a stadionban ennél kicsivel olcsóbban lehet enni és inni. Aki gazdaságosabb megoldást keres, az a Fulham Broadway-en található élelmiszerbortban vásárolhat ételt és italt.

Különleges élmények Londonban: programajánló angol bajnoki mérkőzések mellé

A stadion előtt sálak széles kínálatából válogathatunk. Vannak köztük focistákat ábrázolók és a konkrét meccshez kapcsolódók is. A Stamford Bridge oldalában található az emelettel is rendelkező Chelsea Megastore bolt, ahol a jobb minőségű szuvenírekre vágyó szurkolók is megtalálhatják a megfelelő ajándékot. A hely jellemzően már egy órával a meccs kezdete előtt megtelik, de nem kell aggódni, a sorok gyorsan haladnak, így nem vesz el sok időt a vásárlás. Ebből is látszik, hogy a Chelsea-nél nem csak a pályán értenek a focihoz.

A klub fejlődését viszont valamennyire mégiscsak korlátozza a Stamford Bridge. A stadion a régebbi építésűek közé tartozik, és befogadóképessége mindössze 41 ezer fő. Nem véletlenül követelnek sokan új stadiont vagy jelentősebb bővítést.

A Chelsea meccseit érdemes a saját bőrünkön megtapasztalni, mert felejthetetlen élményt nyújtanak. A csapat mérkőzéseire szóló kínálatunkat itt találjátok. Ha velünk jöttök, az elmúlt két év történéseit látva egy dolog biztos: nem fogtok unatkozni!