Zlatan Ibrahimović pályafutásának legemlékezetesebb pillanatai

Olvasási idő: 3 perc

Szerző: Ollé Tamás

Múlt vasárnap végleg szögre akasztotta a cipőjét korunk talán legegyedibb futballistája, Zlatan Ibrahimović. Az Ibrakadabra becenévre hallgató 41 éves csatár ugyan nem nyert Aranylabdát, és a Bajnokok Ligája serleget sem sikerült elhódítania, mégis rendkívül színes és gazdag pályafutást tudhat maga mögött. Az ember vagy szerette, vagy gyűlölte őt, abban viszont mindenki egyetért, hogy a svéd futballfenomén kitörölhetetlen nyomot hagyott a labdarúgásban. Idézzük hát fel Ibrahimovic legemlékezetesebb nyilatkozatait és pillanatait!

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

„Szerintem olyan vagyok, mint a bor. Minél öregebb, annál jobb”

„Nincs szükségem trófeákra ahhoz, hogy azt mondjam magamnak: én vagyok a legjobb” – mondta egyszer Zlatan Ibrahimović, s szokásához híven nem is nagyon lőtt mellé. Pályafutását Malmőben kezdte, majd jött az Ajax, a Juventus, az Inter, a Barcelona, az AC Milan, a PSG, a Manchester United, végül a Los Angeles Galaxy. A tengerentúlra általában levezetni mennek a játékosok, nem úgy Zlatan, aki meghallgatta a csatárgondokkal küszködő korábbi klubja fohászát, így 2019 decemberében visszatért a Milanhoz, s 2021-ben újra bajnoki címig vezette a Rossonerit. Ami pedig a trófeákat illeti, a Malmö FF és LA Galaxy kivételével mindenhol sikert sikerre halmozott.

Zlatan nem megy próbajátékra

Ibrahimović 2002-ben debütált a Bajnokok Ligájában az Ajax színeiben, nem is akárhogyan! A holland bajnoki címvédő a Lyon ellen lépett pályára, a 21 esztendős svéd csatár pedig rögtön duplázott, így 2-1-re megnyerték a találkozót. Valószínűleg Arséne Wenger már bánta, hogy korábban próbajátékra hívta Zlatant, ugyanis a történet szerint a svéd rossz néven vette a francia menedzser felvetését. „Vagy ismersz, vagy nem, és ha nem ismersz, nem akarhatsz igazán” – nyilatkozta később.

forrás: zlatanibrahimovic.com

Guardiola és a dízel

„Ha engem vásárolnak meg, akkor egy Ferrarit vesznek. Ha Ferrarit vezet az ember, akkor prémium benzint kell a tartályba tölteni és az autópályán menni vele. Guardiola dízelt tankolt, és körbevezetett vidéken. Fiatot kellett volna vennie”mondta egy alkalommal Ibrahimovic, aki köztudottan nem ápolt jó kapcsolatot a Barcelona korábbi trénerével. 2009 nyarán a katalánok 46 millió eurót és Samule Eto’o játékjogát adták az Internek a többszörös svéd gólkirályért, aki azonban nehezen találta meg a közös hangot Guardiolával, s nem is igazán illett annak játékrendszerébe. Zlatan végül csak egy szezont töltött Barcelonában, s pechjére Eto’o vezetésével épp akkor nyert Bajnokok Ligáját az Inter.

Az ominózus ollózás

Ha szenzációs gólokról van szó, Ibrahimovic egy külön kategóriát érdemel. Akrobatikus találatai szinte védjegyévé váltak, s az egyik legemlékezetesebb gólját 2012-ben, egy Anglia elleni felkészülési mérkőzésen szerezte. Miután Joe Hart a tizenhatoson kívülre szaladva elfejelte a labdát előle, ő nemes egyszerűséggel felugrott és 30 méterről ollózott az angolok üresen álló kapujába. Az egész futballvilág ámult az akkor 30 éves svéd csatár mozdulatán, s egy évvel később meg is kapta érte az év legszebb góljának járó Puskás-díjat.

forrás: goal.com

Mesternégyes az Anderlecht ellen

Ibrahimović pályafutása leghosszabb szakaszát a PSG-ben töltötte, ahol 122 mérkőzésen 112 gólt szerzett. Már első párizsi szezonjában gólkirály lett, 30 találattal, a rá következő idényben pedig a BL-ben is letette a névjegyét, nem is akárhogy. 2013 őszén a PSG az Anderlecht otthonába utazott, a svéd csatár pedig egy mesternégyessel kápráztatta el rajongóit és kritikusait.

forrás: PSG Youtube csatorna

Zlatan a skorpió

Szintén Franciarországban, egy Bastia elleni bajnoki mérkőzésen történt, hogy a svéd a kapunak háttal állva, sarokkal pöccintett meg egy magasról aláhulló labdát, s mire védő és a kapus reagálni tudott volna, a labda már rég a hálóban volt. A „skorpiórúgásnak” titulált mozdulat újfent szemléltette Ibrakadabra helyzetfelismerési és góllövő képességeit.

Isten és oroszlán

A karizmatikus személyiségéről és kendőzetlen önbizalmáról ismert Ibrahimovic nyilatkozatai legalább annyira szórakoztatóak voltak, mint a pályán mutatott játéka. Emlékezhetünk rá, hogy amikor a 2014-es vb előtt megkérdezték tőle, ki nyeri majd a pótselejtezőt, a következő párbeszéd játszódott le: „Csak Isten tudja, ki jut tovább.” „Tőle nehezen tudnám megkérdezni.”„Éppen vele beszélsz.” Vagy amikor a Manchester United játékosaként azért nem sorolta magát a Premier League legjobb csatárai közé, mert szerinte „Az oroszlánok nem hasonlítgatják magukat az emberekhez.”

forrás: skysports.com

Az USA-ban is berúgta az ajtót

Miután Európában számos csapatnál megfordult, Ibrahimovic az Egyesült Államokba ment, hogy a Major League Soccerben is bemutatkozzon. Az LA Galaxy-nál kötött ki, ahol már a debütálásával is valósággal berúgta az ajtót. Az Los Angeles FC elleni derbi 70. percében állt be, majd mintegy 40 méterről lőtt óriási gólt az ellenfélnek. Újdonsült csapata ezzel 0-3-ról egyenlített ki, majd a svéd hajrában szerzett újabb góljával 4-3-ra meg is nyerte a mérkőzést.

forrás: Major League Soccer Youtube csatorna

Pályafutása 500. gólját is az „angyalok városában” érte, amelyet egy hamisítatlan, rá jellemző takewondo-rúgással szerzett.

forrás: Major League Soccer Youtube csatorna

Távozásakor pedig kibérelt egy teljes oldalat a Los Angeles Times napilapban, hogy Zlatanosan elbúcsúzzon: „Kedves Los Angeles! Szívesen!”

AJÁNDÉKOZZON SZERETTEINEK FOCITOUR AJÁNDÉKUTALVÁNYT