Zöld-fehér csata az Európa-liga csoportkörébe jutásért

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Szikora Tamás

Miután a Ferencváros nem jutott tovább a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így az Európa-liga rájátszásában folytatják a küzdelmet. A magyar bajnokra ezúttal egy szintén zöld-fehérben pompázó együttes vár, aki hosszú idő után tér vissza valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a futball világából.
Facebook és Instagram

Cél az Európa-liga részvétel 

Bár a Slovan Bratislava elleni visszavágón mutatott teljesítmény után sokan bizakodtak, a Qarabag ellen elég szerencsétlenül alakult a hazai mérkőzés a Fradi számára. A kiesés sajnos megérdemelt volt, túl sok hibát vétett a csapat, ám így sem veszett el a remény, hiszen a tavalyi szezon kezdete óta már három sorozatban is megmérettethetik magukat a legjobb európai klubcsapatok. Idén az Európa-liga play-off köre nem annyira veszélyes terep, mint korábban, a vesztes fél legrosszabb esetben is az Európai Konferencia Liga főtáblájára kerül.

Utóbbi szintén nem hangzik rosszul, ám a Ferencváros számára gyakorlatilag csalódás lenne, ha egymás után két párharcot is elbuknának a BL selejtezőben. Az EL csoportkörhöz a magyar csapatnak az ír Shamrock Roverst kell legyőznie, akik 2011 óta várnak arra, hogy ismét európai kupaporond csoportkörében szerepelhessenek, ez az álmuk viszont már akkor is beteljesül, ha kikapnak a Fradi ellen.

Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember

forrás: Ferencvárosi Torna Club Facebook oldala

Valóra vált álmok

A Shamrock szurkolói Írországban rosszabb és jobb pillanatokat is átéltek már az évek során, az együttes jelenleg a nemzeti bajnokság legeredményesebbje 19 bajnoki címmel, de többek között a 25 kupagyőzelemre is büszkék lehetnek. A klub számára ebben az évezredben némi csorbát jelentett, mikor 2004-ben kiestek az élvonalból, a feljutásra viszont elég volt egy esztendőt várniuk. Az előző évtized elején aztán úgy tűnt, tényleg nehéz lesz megállítani őket, hiszen zsinórban kétszer bajnokok lettek, 2011-ben pedig történetük során először kerültek be egy európai sorozat csoportkörébe. 2013-ban még megszerezték a ligakupa serlegét, itt azonban valami megtört. A bajnokságot ezután főként a Dundalk és a Cork City csapatai uralták, ám az utóbbi években fordult a kocka Stephen Bradley érkezésével.

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szabadtéri

forrás: Shamrock Rovers Facebook oldala

Nyomás, és szinte légiósok nélkül készülhetnek

Bradley Írországban elég nagy tiszteletnek örvend, játékosként 46 mérkőzésen léphetett pályára a Shamrock színeiben, melynek 2016-tól lett a vezetőedzője. Mióta a szakember átvette az irányítást a csapat mindig dobogós pozícióban zárt, az előző két idényben pedig bajnokok lettek. Ami a nemzetközi szereplést illeti, már tavaly is elég közel voltak ahhoz, hogy bekerüljenek az EKL-be, végül az utolsó körben buktak el.

Utóbbi sorozatban idén már biztosan szerepelhetnek, de természetesen ők is a győzelemért indulnak csatába. Az észak-macedón Shkupi ellen megvívott sikeres párharc után kevesebb teherrel lépnek pályára a Ferencváros ellen. Ezt az edző is jól tudja, aki a sajtóban több helyen is kiemelte, hogy tisztában vannak az ellenfél erejével, ugyanakkor azt is elárulta, hogy a félelem a legjobbat hozza ki a csapatából. A különbséget a keretek értékei is jól mutatják, hiszen az írek a Transfermarkt információi szerint 3.15 millió eurós csapattal rendelkeznek, ami jóval kevesebb a Fradinál mutatkozó 40.35 millió euróval.

A számok persze a Qarabag ellen is a magyar bajnok javára billentették a mérleg nyelvét, így ez nem jelent sokat, azonban a keretüket böngészve egy dolog mindenképpen szembetűnő, mégpedig a külföldi játékosok hiánya. Gyakorlatilag a rutinos észak-ír kapus Alan Mannus kivételével nincs igazi légiós a kezdőben, és ez vélhetően most sem változik majd. Jack Byrne (500 ezer eurós értékével), korábban megjárt olyan csapatokat, mint az APOEL, a Wigan vagy a Blackburn, de a pályán inkább Graham Burke játéka lehet érdekesebb. Utóbbi játékos az Aston Villa saját nevelése, az észak-macedón Shkupi elleni párharcban pedig már sikerült betalálnia. Szintén figyelemre méltó még Rory Gaffney is, aki a nemzetközi meccseken eddig két gólt, és három gólpasszt jegyzett, a bajnokságba pedig hat alkalommal vette be az ellenfél kapuját 24 mérkőzés alatt (Írországban tavaszi-őszi rendszerben zajlik a versengés).

Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember, álló emberek és szabadtéri

forrás: Shamrock Rovers Facebook oldala

Mindössze egy vereséget szenvedtek el eddig

A Shamrock Rovers sorozatban hetedszer vesz részt valamelyik európai kupasorozat selejtezőjében, ezúttal viszont egészen sikeresen meneteltek előre. A Bajnokok Ligája kvalifikációját a máltai Hibernians ellen kezdték, ezt az akadályt még gond nélkül vették, ám a bolgár Ludogorec ellen elsőre egy sima vereséget szenvedtek, igaz a visszavágón szerzett győzelemmel legalább méltó módon búcsúztak a sorozattól. Ezek után az Európa-liga selejtezője következett, ahol az észak-macedón Shkupi csapata nem okozott nagy gondot számukra, ezzel elérve a korábban kitűzött célokat. A Fradi ellen az odavágón idegenben kell bizonyítaniuk, ami eddig nem sok szerencsét hozott számukra a selejtezők során, a visszavágón viszont már dublini otthonukban, a 8000 férőhelyes Tallaght Stadionban fogadják a magyar együttest.

Shamrock Rovers – Névjegy:

Alapítás éve: 1901

Színek: Zöld-fehér

Stadion: Tallaght Stadium

Székhely: Írország – Dublin

Sikerek: 19x bajnok, 25x kupagyőztes, 2x ligakupa győztes

Legjobb nemzetközi szereplés: Európa Liga csoportkör – 2011

Vezetőedző: Stephen Bradley